HOBİ TAVUKÇULUK
Hobi, kişilerin yaparken hoşlandığı, zevk aldığı zorunlu olarak yapılan işler dışındaki uğraşlarıdır. Özellikle günümüz dünyasında insanlar, yoğun iş temposu sonrasında kendilerini dinlendirecek, yaparken mutlu olacakları işlerle vakit geçirmeyi arzulamaktadırlar. Kimi bağ bahçe işleriyle uğraşıp, negatif enerjisini toprakla atarken kimi kimseler ise hayvanlarla uğraşarak iş hayatının boğucu havasından bir an olsun kendilerini kurtarabilmektedirler. Hobi tavukçuluk, insanların vakitlerini geçirirken zevk alacakları alanların başında gelmektedirler. Etinden ve yumurtasından faydalanılan, kanatlı şirin hayvanlara yem vermek, onların yumurtalarını toplamak, onları seyretmek insanlara doyumsuz bir rahatlık vermektedir. Bu yazımızda sizleri son zamanların gözde uğraşlarından hobi tavukçuluk hakkında bilgilendirmek isteriz.
Hobi Tavukçuluk Nedir?
Kimi zaman bir civcivle, kimi zaman birkaç tane tavukla başlanılabilen hobi tavukçuluk macerası, sevimli bir uğraş alanıdır. Eskiden köy yerlerinde herkesin bir kümesi olur, orada kendi ihtiyaçlarına yetecek kadar tavuk besler; hem yumurtasından hem de etinden faydalanırdı. Ayrıca minik civcivler, evin çocuklarının en çok sevdiği, dokunmak için çabaladığı eğlenceli bir uğraştı. Zamanla şehirleşme hayatının gittikçe arttığı, köylerden uzaklaşıldığı günümüzde; gerçek canlı bir hayvan görmeden büyüyen bir nesil meydana geldi. İnternet üzerinden hayvan belsem uğraşına giren bu nesil için, ailelerin çocuklarına hayvan sevgisini aşılayabilmesinin en kolay yolu onlara civcivler almak, beraber onu sevgiyle büyütmek olabilir. Ayrıca bahçe imkânı olan ev ve konutlarda, iş hayatının stresinden kurtulmak; çocuklara hayvan sevgisi aşılamak amacıyla yapılabilecek en pratik hobi işi yine tavukçuluk olarak öne çıkmaktadır. Küçük bir kümes içinde, bir evin yumurta ihtiyacını karşılayacak sayıda tavuk barınabilir. Sabah kümesten taze yumurtayla güne başlamak, yemlerken tavukların size olan düşkünlüğü, insanı rahatlatacak güzel bir uğraştır.
Hobi tavukçuluğu sadece yumurta ve eti için değil ayrıca süs tavukçuluğu şeklinde de olmaktadır. Birbirinden güzel şekil, renk ve ırktaki tavukları besleyen kişiler onların güzelliği karşısında mest olmaktadırlar. Ayrıca eş, dost akraba ziyaretlerinde gezdirilecek güzel bir yer de olmaktadır bu değişik renk ve türdeki tavukların bulunduğu yer.
Genel olarak özetlemek gerekirse hobi tavukçuluğu hem stres atmak için güzel bir uğraştır hem de uğraşanların yumurta ve kısmen et ihtiyacını da karşılamaktadır. Günümüzde özellikle organik gıdaların yerini genetiği değiştirilmiş gıdaların aldığı düşünülürse, ne yediği ve içtiği görülen tavukların yumurtasını tüketmek ve etini yemek insanları daha huzurlu ve sağlıklı yapacaktır.
Yapılan araştırmalar, insanların çoğunun hobilerinden para kazandığını göstermiştir. Birçok defa haberlerde işe hobi tavukçuluk olarak başladıktan sonra, bu işten ciddi paralar kazanan insanlara da şahit oluruz. Bu durum da gösteriyor ki hobi tavukçuluk, kişilere ciddi kazanç sağlayabilecek bir iş türüne de dönüşebilmektedir. Böylelikle kişi sevdiği işi yaptığından dolayı hem mutlu olacak hem de mutluluğu kazancıyla daha da artacaktır.
Hobi Tavukçulukta İhtiyaç Duyulan Malzemeler Nelerdir?
Bahçeli konutlarda yaşayanlar veya köyü yaşadığı yere yakın olanların hobi olarak tercih edebileceği güzel uğraşlardan bir olan hobi tavukçuluk lazım olacak malzemeler şunlardır.
- Cins tavuk üretici iseniz icivciv kuluçka makinesi kullanabilirsiniz.
- Beslenecek tavuk sayısına uygun büyüklükte, ahşap ya da betonarmeden yapılmış; tilki, as, gelincik vb. hayvanların giremeyeceği şekilde boşlukları olmayan ve havalandırma için yeterli büyüklükte pencereleri olan bir kümes olmazsa olmazdır. Kümesin temizliğinin kolay olması için kapısının insan girebilecek şekilde tasarlanması da yararlı olacaktır. Tavuklar akşamları tüneme usulü uyuduklarından, kümeslere dal ya da yuvarlak borulardan yerden yüksek; tavuk sayısına uygun tüneme alanları yapılmalıdır. Tavukların ayaklarının kirli kalmaması için zemine serilmek için iri talaş da gereli olan malzemelerdendir.
- Tavukların yumurtlamalarında ve gelişmelerinde en önemli iki unsur uygun sıcaklık ve gün ışığıdır. Onun için yapılacak kümesler gün ışığını en çok görecek şekilde yapılmalı ve gündüz havalandırmak için açık tutulacak, gece de soğuktan korumak için kapalı tutulacak şekilde kullanılabilecek sık tel korumalı geniş pencere veya pencereler yapılmalıdır.
- Tavuklar dolaşmayı ve kumda oynamayı sevdikleri için kümesin önünde tavukların dolaşabileceği bir alan tellerle çevrilmelidir. Tavuklar yükseklere zıplayabildikleri için çevrilen alanlarda en az 2 metre yüksekliğinde teller kullanılmalıdır. Ayrıca tavukların oynayacağı ve üstündeki zararlı böcekleri atacakları kum ve kül alanlarının olması da, sağlıklı tavuklar beslemek için önemli bir detaydır.
- Kümes içlerine tavukların yumurtlaması için yumurtlama yerleri yapılmalıdır. Bu yumurtlama yerleri tavuk sayısına göre uygun sayıda yapılmalı ve yerden yüksekte olmasına dikkat edilmelidir.
- Tavuklar yemekte seçici olmadıklarından, daima tavuk yemi olarak özel yem vermek zorunluluğu yoktur. Buğday, arpa, mısır türü kuru bakliyatın yanı sıra özellikle salata malzemeleri, yemek artıkları ( pilav, et, nohut vb. ) da tavuklara verilebilir. Ayrıca yeşillikler tavukların çok sevdiği yemek türlerindendir. Böylelikle artan yemekler çöpe gitmemiş olacaktır ve tavuklar için organik yiyecekler olacaktır.
Hobi tavukçuluk hakkında özet bilgiler sunduğumuz yazımızda, sizlere son zamanların moda tercihlerinden olan; hem rahatlatan hem de kazandıran hobi tavukçuluk hakkında bilgi sunduk. Detaylı bilgi için diğer yazılarımızı da takip etmeniz tavsiyemizdir.
Bir yanıt yazın