Dünya genelinde gıdaya olan talebin 2030’a gelindiğinde %50 artması ve 2050’ye gelindiğinde ise şu andaki talebin iki katınaçıkması beklenmektedir. Buna ek olarak her geçen gün daha kötüye doğru değişen iklim koşulları ve artan nüfus yoğunluğu nedeniyle gıda güvenliğinin temini, sürdürülebilir verimli gıda üretimi ve tedariki günümüzün acilen çözüm bekleyen en hayati ve en zor sorunları arasında yerini almıştır. Bu nedenle, dünya üzerinde gerçekleştirilecek tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde yüksek verimlilik artık olmazsa olmaz şartlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
YUMURTA TAVUKÇULUĞU NEDİR?
Yumurta tavukçuluğu gerek yurt içi gerek yurt dışı dünya nufusunun hızla artması ile dev bir sektör olmuştur ve hızla büyüyerek yol almaktadır. Yumurta tavukçuluğu da en büyük etken insanoğlunun en başta gelen gıda olmasıdır. Yüksek protein ve amonoasitler insen vucudunun olmazsa olmaz gereksinimleri arasındadır. İçerdiği zengin protein ve amino asitleri vücut direk olarak tamamanımıni sinidrerek günlük gerekli olan protein ve amino asiti direk karşılar işte bu yüzden yumurta tavukçuluğu çok büyük önem arz etmektedir.
Yumurta tavukçuluğu nasıl başlanır?
En yüksek verim sağlıklı damızlıkların sağlanması ve bu damızlıklardan elde edilen sağlıklı civcivler güvenilir yüksek kalite yumurtanın elde edilmesi için gereken en büyük etkendir. Takım bakanlığı tarafından ruhsat alınmış, sertifikası olan damızlıklar seçilmelidir.
Civcivlerin gelişimi esnasında bulundukları ortam sürekli temiz ve kontrol altında tutulmalıdır. Rutin aralıklarla civciv yemlik ve sulukları dezenfekte edilmelidir. Kümses temizliğinde en çok kullanılan yöntem tütsüleme yöntemidir. Bakteri ve mikroplara karşı kümeslerin bir ile iki hafta arası boş bırakılması gerekmektedir. Yumurta tavukçuluğu başlangıç adımı için olmazsa olmaz adımlardan biridir. Civcivklerin en ideal kümes ortamı 26-27 C olmalıdır ve civcillerin ise 32-35 c arasıdır.
Yumurta tavukçuluğu piliç döneminde ise onaltı ve onsekinci hafta arasıdır. Bu evrede ise yumurtlama kafeslerine taşınmalıdır. Taşınma işlemi tavukları stresten uzak tutma amacı ile karanlık ve serin ortamda yapılmalıdır. İlk haftadan itibaren kesinlikle mozaik taşı piliçlerin yemine karıştırılarak verilmelidir.
Başarılı bir yumurta tavukçuluğu için yıllık 290 yumurta tavuktan elde edilmelidir. Bu noktada bulundukları ortam ışık ve sıcak koşullarının düzgün sağlanması ile yem miktarı iki kilo, iki kilo ikiyüz gram arası olmalıdır. Tavukların yıllık yumurtlama döneminde ölüm sayısı yüzde biri geçimemesi gerekir. Yemlerin vitamin mirellalerle zengin ve kaliteli damızlıklar seçilmelidir.
Bir yanıt yazın